Суд арештував віцепрезидентку Европарламенту за шалену корупцію —

Кейлі хабар ЕС=

Віцепрезидентку Європарламету Єву Кайлі (на фото) заарештували за звинуваченням у корупції на користь Катару. Разом з нею бельгійська поліція затримала ще низку людей. DW зібрала, що відомо на даний момент.

Об этом сообщает Русский слон


Що сталося?


Ще у п’ятницю, 9 грудня, стало відомо, що бельгійська поліція затримала грецьку віцепрезидентку Європарламенту Єву Кайлі, а також п’ятьох інших осіб. Чотирьох затриманих у той самий день взяли під варту, за повідомленнями ЗМІ, серед них і сама Кайлі. Прокуратура звинувачує їх у корупції, відмиванні грошей, створенні злочинного угруповання, а також спробі чинення впливу з-за кордону.


В рамках 16 обшуків у Брюсселі у п’ятницю конфіскували, зокрема, 600 тисяч євро готівкою. Пізніше слідчі знайшли у Кайлі в квартирі сумки з грошима, повідомляють ЗМІ.


На вихідних президентка Європарламенту Роберта Мецола відсторонила Кайлі від виконання обов’язків. Фракція соціал-демократів призупинила її членство, а грецька соціалістична партія ПАСОК виключила її зі своїх лав.


Яку роль відіграє Катар?


Бельгійські слідчі вже кілька місяців поспіль підозрюють одну з країн Перської затоки у «впливі на економічні та політичні рішення Європарламенту». За даними слідства, члени Європарламенту отримували за це великі суми грошей та дорогі подарунки. Інформагенції dpa джерела в слідстві підтвердили, що йдеться про Катар.


Кайлі незадовго до початку Чемпіонату світу з футболу в Катарі відвідувала країну як членкиня делегації з поглиблення відносин ЄС із країнами Аравійського півострова. У листопаді під час обговорення критичної резолюції щодо Катару в Європарламенті Кайлі назвала Катар серед провідних країн у питанні дотримання прав працівників та доказом того, «як спортивна дипломатія може запустити історичні зміни в країні, чиї реформи надихнули арабський світ».


Коли комітет Європарламенту з внутрішніх справ у грудні голосував за полегшення візового режиму з Катаром та іншими країнами, Кайлі взяла у ньому участь попри те, що не є його членкинею. У її власній фракції таким кроком були здивовані. За правилами Європарламенту, участь тих, хто не є членами комітету, замість членів дозволена. Але інша віцепрезидентка парламенту, німкеня Катаріна Барлі ( Katarina Barley), сказала у розмові з телеканалом ZDF, що Кайлі тоді сиділа далеко позаду, далеко від фракції, мовляв, буквально «сховалася».


Що кажуть у Катарі?


Катар різко відкидає звинувачення. «Будь-який зв’язок катарського уряду зі звинуваченнями, про які повідомляється, є безпідставним», — повідомили в МЗС країни та підкреслили, що Катар діє «у відповідності до чинних міжнародних законів та правил».


Цьогорічний господар Чемпіонату світу з футболу вже роками стоїть у центрі критики через незадовільну ситуацію з дотриманням прав людини та умови роботи закордонних працівників на будівництві до чемпіонату. Чимало членів виконкому ФІФА, що голосували за передачу Чемпіонату світу Катару, вже були звинувачені в корупції. Сам Катар досі відкидає будь-які закиди у підкупі.


Хто така Кайлі?


44-річна соціал-демократка раніше була ведучою на грецькому телебаченні MEGA TV, а потім депутаткою грецького парламенту. Зрештою вона стала PR-консультанткою, а 2014 року — була обрана до Європарламенту. Рік тому вона стала однією з віцепрезиденток.


Хто інші підозрювані?


Не про всіх підозрюваних є достатньо інформації. Відомо, що затримали також партнера Кайлі, італійця Франческо Джорджі, колишнього парламентського асистента та фахівця з прав людини і закордонних справ. За повідомленнями ЗМІ, у Кайлі та на сім років молодшого за неї Франческо Джорджі є донька.


Кайлі віцепрезиденткою Європейського парламенту Євою Кайлі
Єва Кайлі та Франческо Джорджі. Фото: Apostolis Papanikolaou/Eurokinissi/ANE/picture alliance


Окрім Джорджі, затримано було також італійського ексєвропарламентарія Антоніо Панцері. Він засновник неурядової організації Fight Impunity, яка, за власними даними, бореться за права людини та проти корупції у всьому світі. За даними ЗМІ, Джорджі та Панцері також було заарештовано.


У суботу ввечері обшуки відбулися також у будинку ще одного євродепутата. За даними ЗМІ, йдеться про бельгійського соціал-демократа Марка Тарабеллу. Його партія викликала його на засідання партійного комітету. Сам Тарабелла відкинув будь-які звинувачення та пообіцяв відповісти на всі запитання. Щодо нього поки що немає звинувачень у злочинних діях.


Що далі?


Поки що Кайлі зберігає свою посаду — Європарламент має формально підтвердити припинення її повноважень. Катаріна Барлі повідомила інформагентству Reuters, що фракція соціал-демократів виноситиме подання на усунення Кайлі з посади віцепрезидентки.


Скандал також може вплинути на розвиток ситуації з лібералізацією візового режиму з Катаром, яку підтримав комітет Європарламенту в листопаді. Тепер це рішення стало предметом критики. Голова фракції Зелених у Європарламенті Террі Райнтке (Terry Reintke) вимагає змін щодо правил прозорості Європарламенту. Зокрема, за її словами, до реєстру лобістів має бути внесено й представників третіх країн, як-то Катар, передає агентство Reuters. Натомість Катаріна Барлі вважає, що правила і без того є достатніми.


Поки що візити євродепутатів до країн Перської затоки припиняються. Речник Європарламенту підтвердив інформагенції AFP, що заплановану на кінець грудня поїзду до Катару «через актуальні події» скасовано.


https://p.dw.com


2


Бельгійські слідчі виявили понад 1,5 мільйона євро готівкою під час обшуків, пов’язаних із розслідуванням корупції в Європейському парламенті.


Цю інформацію виданню Politico підтвердив речник бельгійської прокуратури, пише «Європейська правда».


У понеділок прокуратура заявила, що «кілька сотень тисяч євро» були вилучені в трьох місцях: 600 тисяч євро в будинку підозрюваного, 150 тисяч євро в квартирі європейського депутата і «кілька сотень тисяч євро» у валізі в готелі в Брюсселі.


За даними бельгійської газети Le Soir, яка першою повідомила про суму понад 1,5 мільйона євро, батько колишньої віцепрезидентки Європейського парламенту Єви Кайлі був затриманий у готелі Sofitel на площі Журден у європейському кварталі Брюсселя.


Також ЗМІ повідомляли, що у батька була валіза з готівкою, і ймовірно він намагався втекти, отримавши попередження про рейди від спільників.


Нагадаємо, у Брюсселі та околицях 9 грудня були проведені обшуки й арешти в межах розслідування діяльності «злочинної організації, корупції та відмивання грошей».


Згодом стало відомо, що в межах розслідування була арештована одна з віцепрезиденток Європарламенту Єва Кайлі та колишній євродепутат від Італії П’єр-Антоніо Панцері. У неділю чотирьох фігурантів справи включно з Кайлі та Панцері було взято під варту. Крім того, активи Кайлі були заморожені Грецією, її батьківщиною.


Європарламент у зв’язку з розслідуванням призупинив голосування щодо надання громадянам Катару безвізового режиму з ЄС.

Источник: Политика и экономика