За скільки Печерський суд розблокував активи ViOil російського олігарха Віктора Пономарчука?

Добре, що судові реєстри знову стали відчиненими. Щоправда, не всі вміють ними користуватися, але це не біда – на, тобто навчені люди. Які підказали журналістам, що варто поцікавитись ходом розгляду кримінальної справи, фігурантом у якій є Віктор Пономарчук, власник промислової групи ViOil.

Власне, фігурантом кримінальної справи, якщо підходити чисто формально, є не сам Віктор Пономарчук, який володіє підприємствами, що входять до групи ViOil, через кіпрський офшор Varhomio Holding Limited, а посадові особи ПрАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат» та ПрАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат», управління якими здійснюється через ТОВ "Вінницька промислова група". Але, як ви самі розумієте, всі ці особи лише виконували волю свого господаря.

Як випливає з матеріалів кримінальної справи №12022000000000295 від 12 квітня 2022 року, на майно всіх цих компаній було накладено арешт. Кримінальну справу відкрито за статтями 258-5 та 212 Кримінального кодексу України:

пономарчук

Стаття 212 – це «Ухилення від сплати податків». Хоч і ставиться в провину частина третя цієї статті - «особливо великі розміри» - але нічого нового і страшного в цьому, загалом, немає. Це стандартна та нудна практика вітчизняного бізнесу.

Але стаття 258-5 – це вже куди серйозніше – «Фінансування тероризму». Причому частина третя – це вже особливо кваліфікований злочин: «Дії … вчинені організованою групою чи в особливо великому розмірі, або якщо вони призвели до інших тяжких наслідків, караються позбавленням волі на строки від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на рядки до трьох років та з конфіскацією майна».

Як повідомляла СБУ, «встановлено, що вироблену продукцію бізнесмен продає на експорт для виведення коштів за кордон. Отриманий прибуток спрямовується компаніям у російській федерації і може використовуватися для підтримки окупаційної агресії на території України».

«Бізнесмен» із повідомлення СБУ та «Особа_2» із судових документів – це Віктор Євгенович Пономарчук, власник групи компаній ViOil, одного з найбільших виробників та експортерів соняшникової олії в Україні. До складу промислової групи ViOil входять Вінницький та Чернівецький масложиркомбінати, мережа ХПП та елеваторів в Україні, торгові представництва у Вінниці, Чернівцях, Києві та Москві.

Раніше ЗМІ писали, що для зручності ведення бізнесу очолювана Віктором Пономарчуком кампанія ViOil має російський офіс у престижному Хамовницькому районі Москви по вулиці Великий Знам’янський провулок, 1 будова 1, телефон +7(495) 721-88-59, довіднику.

А продукція ViОil є на полицях окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Про те, що ViOil фінансує російську армію, заявляв ще 2018 року колишній начальник головного слідчого управління СБУ:

пономарчук

Тоді реакції не було. Але сталося 24 лютого, і за фактом фінансування російських убивць компаніями Віктора Пономарчука таки було порушено кримінальну справу. Щоправда, чомусь не СБУ, а Національна поліція, але хоч так. На активи групи ViOil в Україні (та й то далеко не всі) було накладено арешт, Генеральна прокуратура радісно відрапортувала про чергову «перемогу».

І що? А от:

пономарчук

Для економії місця ми не наводимо всіх ухвал суду щодо компаній групи ViOil, оскільки всі вони однакові – з підприємств знімаються арешти. Але оскільки країна має знати своїх героїв, то дозволимо собі назвати прізвища таких гуманних суддів.

Арешт із ТОВ «Вінницька промислова компанія» зняв суддя Печерського районного суду Матійчук Г.О.; з ПрАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат» - судді того ж суду Батрін О.В. та Остапчук Т.В.: з ПрАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат» - суддя того ж суду Бусик О.Л.

З погляду формальної логіки, їх рішення бездоганні, згадуються навіть прецеденти з практики ЄСПЛ. Але тільки якось не враховано той факт, що гроші від підприємств Пономарчука повертаються на голови українців у вигляді ракет, бомб і снарядів. Ну що ж, рішення суду є, його треба виконувати. Тим паче, що у цих рішеннях окремим рядком зазначено, що воно «залишкове і оскарженню не підлягає».

Чим ще керувалися перелічені вище судді найсправедливішого і найнепідкупнішого у світі Печерського районного суду міста Києва, окрім практики ЄСПЛ, можна тільки ворожити. Особливо з огляду на те, що Віктор Пономарчук, за версією журналу «Фокус», займав у 2021 році почесний тридцять сьомий рядок у рейтингу найбагатших людей України.

пономарчук

Його статки оцінювалися в скромні 310 мільйонів доларів. Що наводить на цинічні думки про справжню причину таких оперативних рішень про розблокування його компаній суддями Печерського районного суду.

Якщо до цього додати той факт, що за версією того ж журналу «Фокус» у 2020 році Віктор Пономарчук займав 90 місце в рейтингу топ-100 найуспішніших бізнесменів України зі статком у 85 мільйонів доларів, то виходить, що він мав найсильнішу мотивацію для розблокування компаній – лише за один рік його статки в Україні зросли в три з лишком рази. Втрачати явно є що.

Не коментуватимемо рішення суду. Хочеться побажати лише одного – щоб частина заробленого Віктором Пономарчуком посипалася на суддів у вигляді того, на що витрачає ці гроші Пономарчук у Росії. Зрештою, не тільки на наших солдатів має все це сипатися?