Без хлорки і додаткових приладів. Хлопці на фронті можуть отримати питну воду просто з калюжі

Михайло Кислейко, проводить експеримент: за допомогою реагенту вода з Вишенського озера стала питною.

  • Засоби захисту, медикаменти, продукти харчування, автомобілі та купу інших речей постачають нашим захисникам на фронт.
  • Не менш актуальним є питання забезпечення бійців ЗСУ чистою питною водою, особливо, коли в розпорядженні лише річка, озеро, ставок або калюжа…
  • Наші вчені розробили реагент для водоочистки — безпечний, ефективний, без запаху та присмаку — на відміну від таблеток хлору, які зараз активно використовуються.

На фронті, нашим захисникам доводиться використовувати воду, яка є в доступності. Ця вода часто небезпечна і містить в собі різні хвороботворні мікроорганізми. Біологи, хіміки, вірусологи, науково-технологічного центру «Укрводбезпека» розробили препарат «Акватон», Він заснований на полімерному біоциді, для якого знищення грибків, вірусів, бактерій — питання однієї години.

— Але сьогодні воду бійцям доводиться очищувати за допомогою таблеток хлору, хоча це навіть не вчорашній, а позавчорашній день, — розповідає представник компанії Михайло Кислейко. — Враховуючи, що хлор агресивний, небезпечний в зберіганні, особливо в умовах війни, він ще й вбиває нирки, печінку людини. На відміну від «Акватону», який має всі необхідні дозволи для водоочищення. Він малотоксичний (четвертого класу токсичності), грубо кажучи такий же токсичний, як кам’яна сіль, безпечний для людей, тварин, рослин та довкілля, не накопичується в організмах.

Підприємство, яке розробило цей препарат, випускає реагент в літрових чи п’яти літрових ємностях і в різних концентраціях. Для технічних випадків, використовується «Акватон» марки А 30, для господарських — А5. Для споживчих потреб розробили А1. Для наших захисників, виробник вирішив фасувати реагент в стік по 3 мл (не займає багато місця, завжди можна мати під рукою, зручно і швидко можна забезпечити очищення та знезараження води з поверхневих джерел). З одного такого стіка виходить 6 літрів води готової для вживання, заходів власної гігієни, приготування їжі.

— Виробник, надає реагент безкоштовно, додаткових коштів потребує виготовлення упаковки та фасування в стік. Для цього нам потрібна допомога волонтерських організацій, — розповідає Михайло Кислейко. — Ми знайшли стікеровщиків, викупили плівку. Один стік «Акватону» коштує 6 грн, і йде на очистку шести літрів води. Щоб очистити воду хлором, потрібна 1 таблетка на 1 літр води (упаковка 20 таблеток хлору коштує — 94 грн).

Виходить:

  • 1 літр води, очищеної хлором коштує — 4.70 грн,
  • 1 літр води, очищеної Акватоном коштує — 1 грн.
Довідка:
Щоб очистити воду Акватоном, її бажано попередньо відфільтрувати від механічних домішок, через щільну тканину або дрібну сітку. В чисту ємність 5-6 л заливають воду, додають 1 стік реагенту. Ретельно перемішують протягом 3-5 хв і дають постояти не менше 1 години. Після цього воду відфільтровують через піщаний або картриджний фільтр (при наявності). При відсутності фільтрів воду пропускають через чисту щільну тканину або через декілька шарів марлі. Після фільтрування вода готова до вживання. В щільно закритій ємності очищена вище вказаним методом вода може зберігатися декілька місяців.

— Розмір стіка 8 см, ємність 3 мл, на виході маємо 6 літрів знезараженої води, — говорить Михайло. — Вода може виглядати не ідеально прозорою, але в плані мікробіології ідеальна (а мікробіологія це саме те, що викликає отруєння, діарею, інші хвороби). Ще одна властивість Акватону, крім біоцидних — він зв’язує важкі частки і висаджує їх на дно. Навіть якщо вода перенасичена залізом, реагент зв’язує його і висаджує на дно, точно також він працює з мікробіологією — зв’язує, висаджує і знищує.

Не тільки для бійців

За словами Михайла Кислейко, до війни в 2019 році, місто Ірпінь повністю перейшов на обробку своєї водопровідної системи водоочистки — акватоном.

— Так як це не агресивне середовище і полімер, він лягає на стінки трубопроводів і не дає біології чіплятися та рости, тобто консервує всю систему, — розповідає Михайло. — За рахунок того, що це полімер, він знімає таке поняття, як Ефект Томса (коли вода проходить через труби відбувається завихрення, тобто тертя води об стінки труб, і йде спротив). Коли наноситься цей полімерний біоцид — такого не відбувається.

Такі досліди проводили в Черкаському інституті ДСНС, вони заливали реагент в пожежну машину, і дальність струменю води збільшилась на 20%. На 20% збільшили і ефективність вогнегасника, коли заправляли його із застосуванням реагента.

— Два роки тому в нашому місті робили іспити, додавали Акватон в колодязі, через місяць вода в них була чиста, лише в одному мікробіологія трошки з’явилась, — розповідає Михайло Кислейко. — В цьому році ми з нашим муніципалітетом обробити п’ять колодязів, зробили аналіз води через два дня — мікробіології не було, через місяць мікробіологія з’явилася, але це через дощі. Адже реагент не панацея, він має свої терміни дії.

Не лише для води

Крім «Акватону», який в держспоживслужбі внесли в реєстр як препарат, який випускається для очищення питної води, науково-технологічний центр розробив препарат «Біоцид» для тіла, та «Полідез» для поверхонь та одягу.

Ми звикли користуватись дезінфектором, побрискали на руки — чисто і безпечно. Але потім взялись за якусь поверхню, а там щось було, потім те щось у нас на руках, тре знову бризкати.

— Біоцид для тіла працює так, що у вас є полімерна біоплівка, яка захищає від вірусів, бактерій протягом восьми годин. Потім все це розпадається на амінокислоти, змивається водою з милом (просто водою не змивається), — розповідає Михайло. — Якщо двічі на день обробляти руки, обличчя, то щоденний захист від вірусів та бактерій забезпечений. А якщо цей препарат наносити на ноги (а ми бачили в відео роликах, які ноги в наших бійців) — можна забути про і грибок, і про запах. 

  • Для співпраці або надання допомоги звертайтесь до Михайла Кислейка,
    тел.: (093) 184 77 40, (067) 250 00 32.