Українські фахівці братимуть участь у розслідуванні падіння ракети в Польщі

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські фахівці братимуть участь у розслідуванні обставин падіння ракет у Польщі, що відбулись 15 листопада.

Об этом сообщает Русский слон


Про це він сказав виступаючи на конференції Bloomberg New Economy Forum.


“Учора ми отримали підтвердження, що наші фахівці братимуть участь у розслідуванні. Доки розслідування не завершиться, ми не можемо сказати точно, які ракети чи їх частини впали на території Польщі. Але ми бачили картинки діаметра вирви. Це не могли бути тільки залишки протиракетних систем”, – сказав він.


Президент нагадав, що протягом 15 листопада Росія випустила по нашій державі майже 100 ракет, а під удар потрапили українські енергооб’єкти.


“Я вдячний світу за підтримку України із системами ППО. Це не перший випадок, коли частини російської ракети падають на територію іншої країни”, – сказав президент.


Зеленський додав, що “був упевнений, що це російська ракета”, але він також упевнений, що Україна використовувала ППО під час ракетної атаки РФ.


“Я не знаю точно, що трапилося цього разу, на 100%. Світ також не знає на 100%. Я впевнений, що це була російська ракета. Ми вдячні, що нас не звинувачують, тому що ми боремося із російськими ракетами на нашій території”, – зазначив Зеленський.


Як відомо, 15 листопада у Польщі на території Грубешовського повіту Люблінського воєводства внаслідок падіння ракет сталися вибухи, в результаті яких загинуло двоє людей. Це відбулося поблизу польсько-українського кордону в той самий час, коли Росія завдала масованого ракетного удару по Україні.


Згодом прем’єр Польщі Матеуш Моравецький скликав екстрене засідання Комітету Ради міністрів з питань національної безпеки та оборони через те, що дві російські ракети впали у Люблінському воєводстві Польщі.


За даними Associated Press, у розвідці США підтвердили, що російські ракети перетнули територію Польщі.


У своєму зверненні вночі проти 16 листопада президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава не має точної інформації, хто саме запустив ракету, яка впала на польську територію, однак відомо, що вона російського виробництва.


Президент США Джо Байден за підсумками зустрічі зі світовими лідерами, яку він скликав, для обговорення влучання ракети, заявив, що, за попередньою інформацією, ракета, що впала в Польщі, летіла не з Росії.


Водночас президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, коментуючи вибухи в Польщі 15 листопада, заявив, що важливо “поважати заяву РФ”, яка запевнила, що нібито не має відношення до цього інциденту.


Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак зреагував на ракетний удар по території Польщі, внаслідок якого загинули двоє людей: за його словами, нічого б не сталося, якби не вторгнення Росії в Україну.


Як відомо, 15 листопада рашистські війська вкотре здійснили масовану ракетну атаку на Україну. Під удар потрапив, зокрема, Київ. Повідомлялося про одного загиблого, пів міста залишилося без світла. Окрім того, під атаку потрапили ще десять областей.


Зазначимо, в низці областей спрацювали системи протиповітряної оборони. Засоби ППО збили 73 з понад 90 випущених ракет, а також 10 дронів-камікадзе “Шахед” та один безпілотник “Орлан”.


Вранці 24 лютого рашистська Московщина розпочала повномасштабну війну проти України.


По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі було завдано ракетних ударів, а війська РФ перейшли кордон під Харковом.


ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави піднято по тривозі. Кацапи розпочали інтенсивний обстріл підрозділів ЗСУ, українська армія дає відсіч російським військам.


В екстреному режимі працює Рада національної безпеки та оборони. Введено військовий стан. Україна офіційно направила позов проти Московії до Міжнародного суду ООН у Гаазі.


Під час війни рашисти обстрілюють та знищують об’єкти інфраструктури України, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. Також рашисти влаштовують геноцид українців у захоплених населених пунктах та масово ґвалтують жінок та дітей.


Веніамін Цвєтков

Источник: Редакция